Quantcast
Channel: Amber Advokater
Viewing all 217 articles
Browse latest View live

Grand Hotell i Nybro Fastighets AB

$
0
0

Grand Hotell i Nybro Fastighets AB har försatts i konkurs av Kalmar tingsrätt.

Bolaget har bedrivit fastighetsuthyrning till moderbolaget Faroy AB. Verksamheten har avvecklats.

Detta anbudsunderlag avser bolagets fastighet i Nybro, Nybro Parken 1. På fastigheten finns hotell- och restaurangbyggnad. Byggnadens underhåll är delvis eftersatt.

Enligt bilagda utdrag från fastighetsregistret (bilaga 1) är totala arealen 3 316 kvm och lokalytan 3 350 kvm.

I fastigheten har tagits ut pantbrev om totalt 6 500 000 kronor.

På fastigheten har bedrivits migrationsboende och hotell.

Enligt uppgift har bolaget under de senare åren investerat i fjärrvärmesystem, ventilation och brandsäkerhet.

Befintlig larminstallation kan tillhöra tredje man.

Fastigheten överlåts med friskrivningsklausul i det skick som den befinner sig i vid överlåtelsetillfället. Konkursboet svarar inte för riktigheten i uppgifter om fastigheten i detta anbudsunderlag.

Skriftligt anbud skall vara advokatbyrån tillhanda senast den 14 februari 2019.

Konkursboet förbehåller sig fri prövningsrätt och rätten att överlåta fastigheten innan anbudstiden har gått ut.

Detta anbudsunderlag kan komma att kompletteras. Spekulanter ombeds därför att snarast anmäla sitt fortsatta intresse till carl.tauson@amberadvokater.se.

Vid förfrågningar eller för en eventuell visning, vänligen kontakta konkursförvaltaren, e-post carl.tauson@amberadvokater.se eller tel. +46 476 150 15.

Älmhult 2019-01-23

Carl Tauson

Bilagor
1. Fastighetsregisterutdrag Nybro_Parken_1
2. Brandritningar (5 st) 2a, 2b, 2c, 2d, 2e
3. Sakkunnigintyg Anticimex 2015-07-02
4. Detaljplanshandlingar 2004
5. Förteckning inventarier
6. Förteckning egendom som tillhör tredje man


Sveriges sjätte största konkurs under 2018 handläggs av Amber Advokater

$
0
0

När Creditsafe i början av året presenterade helårssiffror för konkursåret 2018 kunde vi konstatera att antalet konkurser ökar.

Niklas Sigesgård. Foto: Sofie Ward.
Niklas Sigesgård. Foto: Sofie Ward.

Den allra största konkursen var NextJet. På sjätte plats hittar vi VA Components i Hässleholm AB som tillsammans med ytterligare fyra bolag ingick i VA Automotivekoncernen. Alla bolag i VA Automotivekoncernen gick i konkurs under 2018 och konkursbona förvaltas av oss på Amber Advokater.

– Allt tyder på att konkurserna kommer öka under 2019, menar Niklas Sigesgård, advokat på Amber Advokater i Hässleholm och den som är konkursförvaltare för bolagen i VA Automotivekoncernen. Särskilt detaljhandeln spås få ett tufft år.

Totalt har Amber Advokater 13 konkursförvaltare. Fyra av dessa har arbetat med VA Automotive. Tillsammans kan vi på ett effektivt sätt handlägga även riktigt stora konkurser, även om vi sitter på olika orter.

Här kan du läsa hela Creditsafes artikel och statistik om konkurserna 2018.

Här är våra konkursförvaltare: 

Hotell Amigo Aktiebolag

$
0
0

Hotell Amigo AB har försatts i konkurs av Kalmar tingsrätt.

Detta anbudsunderlag avser bolagets fastigheter Emmaboda Pionen 1 och Emmaboda Syrenen 1 samt bolagets inventarier m.m.

På fastigheterna har bedrivits hotell- och restaurangverksamhet och tidigare även  migrationsboende. Verksamheten upphörde vid årsskiftet 2018/2019. Bolagets anställda har sagts upp.

Ägaren till Hotell Amigo AB, Faroy AB, anlitade fastighetsmäklare Marie Ferm vid Mäklarcentrum Syd AB i Växjö innan Faroy försattes i konkurs. På Faroys begäran tog Marie Ferm fram ett kort prospekt (utdrag ur prospektet, bilaga 1). Vänligen notera att Marie Ferms uppdrag har upphört på grund av konkursen och att Marie Ferm inte har något ansvar för uppgifterna i prospektet.

Enligt utdrag från fastighetsregistret för Emmaboda Pionen 1 (bilaga 2) är den totala arealen 3 983 kvm och lokalytan 5 720 kvm. Emmaboda Syrenen 1 har enligt utdrag från fastighetsregistret (bilaga 3) en total areal om 1 102 kvm; ingen byggnad finns på Syrenen 1.

I byggnaden finns ca 63 hotellrum samt en tvårumslägenhet, konferensutrymmen, restaurang, pub, spa med pool och bastu m.m. Ett av hotellrummen har uppbrutet golv på grund av en vattenskada. Även andra delar av byggnaden har renoveringsbehov. Erhållna ritningar (bilaga 4) är varken skalenliga eller helt rättvisande.

I Pionen 1 har tagits ut pantbrev om totalt 12 140 000 kr. I Syrenen 1 har tagits ut pantbrev om totalt 15 500 kr. Utredning pågår kring pantbreven.

Inventarier m.m. har förtecknats (bilaga 5a och 5b). I byggnaden finns även egendom som tillhör tredje man (bilaga 6).

Fastigheterna överlåts med friskrivningsklausul i det skick som de befinner sig i vid överlåtelsetillfället. Konkursboet svarar inte för riktigheten i uppgifter i detta anbudsunderlag.

Skriftligt anbud skall vara advokatbyrån tillhanda senast den 24 februari 2019.

Konkursboet förbehåller sig fri prövningsrätt och rätten att överlåta fastigheterna innan anbudstiden har gått ut.

Detta anbudsunderlag kan komma att kompletteras. Spekulanter ombeds därför att snarast anmäla sitt fortsatta intresse till carl.tauson@amberadvokater.se.

Vid förfrågningar eller en eventuell visning, vänligen kontakta konkursförvaltaren, e-post carl.tauson@amberadvokater.se eller tel. +46 476 150 15.

Älmhult 31 januari 2019

Bilagor
1. Utdrag ur tidigare mäklarprospekt
2. Utdrag ur fastighetsregistret Emmaboda Pionen 1
3. Utdrag ur fastighetsregistret Emmaboda Syrenen 1
4. Ritningar (OBS – ej skalenliga eller uppdaterade)
5. Förteckning inventarier, lager m.m..
6. Förteckning egendom som tillhör tredje man
7. Årsredovisning 2017

Kristianstad får förstärkning på den juridiska sidan!

$
0
0

Kristianstad får förstärkning på den juridiska sidan! Amber Advokater öppnar nu kontor på Västra Vallgatan 38.
– Det är en styrka både för oss och för klienten att vi har både lokal förankring och att vi har en stor advokatbyrå i ryggen, menar advokaten Erik Johnsson.

Amber Advokater Kristianstad_1200px
Linea Ekvall, Erik Johnsson och Elias Palm är advokaterna som flyttar in på Västra Vallgatan i Kristianstad. Foto: Sofie Ward 

Erik och två ytterligare kollegor flyttar nu från advokatbyråns kontor i Hässleholm till Västra Vallgatan. Tillsammans med kollegorna i Hässleholm kan de hjälpa kristianstadsborna med allt från affärs- och obeståndsjuridik till brottmål och familjerätt.
– Vi vill att alla ska ha tillgång till bra juridik, säger advokaten Erik Johnsson.
Erik har varit advokat i 8 år och har stor erfarenhet som försvarare, bland annat i flera stora mål under senare tid. Han har en något ovanlig bakgrund i advokatsammanhang, med kunskaper i japanska och två års erfarenhet av att leva i Japan.
– Ja, det kanske jag inte använder till vardags när jag hjälper klienter i rätten, ler Erik, men alla erfarenheter bygger ju ens kunskapsbank och förståelse för andra människors situation.

Linea Ekvall och Elias Palm är de två andra advokaterna som tillsammans med Erik Johnsson utgör den fasta bemanningen på Västra Vallgatan i Kristianstad. Bakom sig har de både kollegorna i Hässleholm och Amber Advokaters övriga jurister på sju orter i södra Sverige.
Välkommen att ringa oss i Kristianstad på tel 044-710 40.

Skattejuristen som letar helhetsperspektiv

$
0
0

Det finns en uppsjö av lagar och regler att förhålla sig till som företagare och det är inte lätt att göra rätt. Företagaren är mer internationell idag, både vid inköp av material och vilken personal man anlitar.

– Det ställer stora krav på den som bedriver verksamhet, bl a vad gäller momsfrågor, menar Lisa Danielsson, affärsjurist på Amber Advokater.

Lisa Danielsson

Lisa Danielsson finns på vårt kontor i Karlskrona sedan några månader. Hon kommer närmast från revisionsbranschen.

Vad har du tagit med dig för erfarenheter därifrån?

– Jag har med mig en stor erfarenhet av hur företagarnas situation ser ut och har sett hur komplext att det är att vara företagare idag, säger Lisa, som är specialiserad på skatterätt och bolagsrätt.

Lisa menar att hon i sin nuvarande roll kan bidra allra mest när det handlar om ägarskiften. Det kan gälla både affärstransaktioner och generationsskiften. I familjeföretag fokuserar ägaren ofta mest på företaget, men bakom ägarrollen finns ju också en privatperson. Det är viktigt att hitta en balans, en harmoni, mellan de olika perspektiven när man arbetar med och ger råd till företagare.

Lisas ambition är att kunna lotsa familjeföretagare till transaktioner som är långsiktigt hållbara både för företaget och för privatpersonen bakom. I affärsteamet på Amber Advokater i Karlskrona ingår ytterligare tre jurister men Lisa är den enda med skatterätt som specialitet.

– Det skadar inte heller att jag gillar siffror, skrattar Lisa. Det är väldigt spännande att räkna på olika skattescenarion utifrån de valmöjligheter som finns.

Kontakta Lisa direkt: 0455-34 11 11, lisa.danielsson@amberadvokater.se.

Håll koll på arbetstillståndet när du anställer

$
0
0

Håll koll på arbetstillståndet när du har utländsk arbetskraft

På senare tid har man kunnat läsa om flera fall där utländska personer som har jobb i svenska företag råkar ut för att de måste lämna Sverige. Trots att företaget de jobbar för skriker efter kompetensen och behöver arbetskraften. Hur är detta möjligt? Robert Attesjö, jurist och expert inom arbetstillstånd, ger här några förklaringar och tips.  

Det gäller att ha full koll på bestämmelserna för arbetstillstånd. Både när man anställer utländsk arbetskraft och när ett anställningsavtal ska förlängas.
– Ett enda snedsteg från arbetsgivaren kan leda till att arbetstillståndet inte förlängs, varnar Robert Attesjö. Därför är det viktigt att ha koll på allt från att semester tas ut på rätt sätt till att lönenivån håller sig över minimumnivån.

När du ska anställa ska du tänka på:
Lönen: Lönen ska vara minst 13 000 kronor i månaden.
Anställningsvillkoren: Lön, försäkringsskydd och andra förmåner får inte vara sämre än de villkor som gäller i svenska kollektivavtal eller branschpraxis.
Semester: Bestämmelserna i semesterlagen gäller även här. Man måste till exempel ta ut lediga dagar och kan inte ta ut all semester i pengar.
Annonsera: Tjänsten ska annonseras i Sverige och inom EU i minst tio dagar. Det gör man till exempel genom Arbetsförmedlingen.
Facket ska få yttra sig: Låt den fackliga organisationen få yttra sig om det tänkta anställningsavtalet. Särskilt arbetsvillkoren brukar vara av stort intresse för facket.

När ett arbetstillstånd ska förlängas:
Tänk på att försörjningsnivån (lönen) och anställningsvillkoren i övrigt måste uppfylla kraven under hela den gångna tillståndsperioden. Även små avsteg från bestämmelserna kan leda till att den anställde måsta avsluta sin anställning och i värsta fall måste hela familjen lämna landet eftersom rätten att vistas i landet går förlorad. Det kan vara en utmaning för tillverkande företag att hitta rätt kompetens. Ofta är arbetsgivaren ett mindre företag och förlusten av kompetent arbetskraft blir kännbart direkt.

 

Kontakta Robert Attesjö

Om du som företagare behöver hjälp med en nyanställning eller förlängning av ett arbetstillstånd är du välkommen att kontakta Robert Attesjö på Amber Advokater i Jönköping.
robert.attesjo(@)amberadvokater.se, tel 036-30 59 89.

Du är förstås välkommen att kontakta oss på våra andra kontor också. Vi finns på sju orter i södra Sverige! Du hittar telefonnummer och mail under menyn ”Kontor”.

 

Amber Advokater företrädde framgångsrikt Invexito i skadeståndstvist efter Region Blekinges felaktiga upphandling

$
0
0

Efter flera år av rättsprocesser har nu bolaget Invexito, som äger byggnaden Nättraby Bruk utanför Karlskrona, fått rätt mot Region Blekinge och erhållit skadestånd med tre miljoner kronor. Det var i februari i år som Blekinge tingsrätt avgjorde tvisten och kom fram till att Region Blekinge var skadeståndsskyldigt. Detta sedan Region Blekinge inte följt reglerna om offentlig upphandling.

Henrik Månsson
Nu står det klart att tingsrättens dom inte kommer att överklagas. Advokat Henrik Månsson är specialiserad på tvister och domstolsprocesser och företrädde Invexito i skadeståndsmålet i Blekinge tingsrätt.
– Det är glädjande att domstolen gått på vår linje och kommit fram till att Region Blekinge brustit vad gäller upphandlingen och att bolaget därför har rätt till skadestånd. Det är viktigt för trovärdigheten kring systemet med offentlig upphandling att det finns en möjligt att få skadestånd när den upphandlande myndigheten faktiskt har gjort fel, säger Henrik Månsson.

Bakgrunden till tvisten är att Region Blekinge behövde ett nytt materiallager och förde diskussioner med Invexito under 2015 om att hyra utrymme i deras lokaler. Året därpå skrev Region Blekinge dock kontrakt med ett annat företag om att bygga ett helt nytt materiallager. Detta avtal förklarades ogiltigt av domstol i en annan rättsprocess under 2017. Det var upprinnelsen till den nu avslutade skadeståndstvisten mellan Region Blekinge och bolaget. Tingsrätten ger Invexito rätt i merparten av alla sakfrågor och gör en fri bedömning av skadeståndsbeloppet när de dömer Region Blekinge att betala tre miljoner kronor.
Om man inte kommer överens i civilrättsliga frågor är det enda alternativet ofta att ansöka om stämning i tingsrätten.
– Det kan ibland vara svårt att som mindre företag slåss mot större aktörer med större ekonomiska muskler, såsom Region Blekinge i detta fall. Därför känns det extra bra när det går vägen. Min klient har förlorat mycket pengar på Region Blekinges agerande, men har nu fått upprättelse genom tingsrättens dom, betonar Henrik Månsson.

Information om GDPR

$
0
0

Information om hur vi behandlar dina person­uppgifter finns på sidan för respektive kontor.


Marifix System AB i konkurs

$
0
0

ANBUD

Marifix System AB har den 28 mars 2019 försatts i konkurs vid Halmstads tingsrätt. Bolaget har försålt rostfria produkter inom tre olika områden dels marina infästningar, dels räckessystem och dels industriförnödenheter.

För konkursboets räkning infordras härmed anbud på rörelsen som bedrivits i lokal med adress Industrigatan 33 i Laholm. Anbudsunderlag kan inhämtas på nedanstående länk eller beställas via e-post pernilla.bengtsson@amberadvokater.se.

Visning av rörelsen sker i ovanstående lokal fredagen den 12 april 2019 kl. 10.00. Anmälan till visning görs på e-post pernilla.bengtsson@amberadvokater.se. Närmare upplysningar kan erhållas av konkursförvaltaren advokat Otto Hallgren, Amber Advokater, telefon 035-15 31 11, e-mail otto.hallgren@amberadvokater.se

Anbud skall vara förvaltaren tillhanda senast den 17 april 2019. Fri prövningsrätt förbehålles.

Anbudsunderlag Del 1
Anbudsunderlag Del 2

När du står inför en tvist om vårdnad, boende och umgänge

$
0
0

Det är tufft att gå igenom en tvist om vårdnad, boende och umgänge, framförallt för barnen. Här kommer ett par råd till dig som är på väg in i en sådan tvist.

Jennie Valtin
Jennie Valtin är advokat på Amber Advokaters kontor i Halmstad och har åtta års erfarenhet av det här rättsområdet.
– Tyvärr ser jag att antalet tvister om vårdnad, boende och umgänge har ökat under dessa åtta år, säger Jennie.
Om du står inför en tvist, så finns det några saker som kan vara bra att tänka på;

  1. Kontakta familjerätten via socialförvaltningen i din kommun och se om ni kan få hjälp att lösa situationen där. Detta är kostnadsfritt men kräver att ni båda vill ta hjälp av familjerätten.
  2. Kontakta en advokat som har vårdnads-, boende – och umgängestvister som sin spetskompetens. Av advokaten kan du få information om hur en tvist om vårdnad, boende och umgänge fungerar rent juridiskt och få lite tips på vägen. Det kan därför vara bra att kontakta advokaten redan under tiden som du går hos familjerätten.
  3. Om situationen inte går att lösa vid familjerätten, så kontaktar du advokaten igen för att komma vidare. Advokaten utarbetar då, tillsammans med dig, ett förslag på en lösning. Sedan skriver advokaten till motparten och presenterar ditt förslag.

Ibland godtar den andra parten förslaget och ibland kan man utifrån förslaget förhandla sig fram till en lösning som båda är nöjda med. Detta är det absolut bästa för alla inblandade, i synnerhet för barnen.
– När en tvist av det här slaget kan lösas utan att behöva gå till domstol så känner jag mig nöjd med mitt arbete, säger Jennie Valtin. Ibland går det inte att enas och då har man inget annat val än att gå till domstol. En tvist om vårdnad, boende och umgänge som hanteras i domstol kan ta tid och är påfrestande för alla inblandade.
För att finansiera kostnaderna för sin advokat kan man oftast få hjälp via sin hemförsäkring där det ingår så kallat rättsskydd eller via statlig rättshjälp.

Kontakta gärna Jennie. Hennes kontaktinfo hittar du här.
Du kan också kontakta växeln på våra andra kontor för att får kontakt med en advokat nära dig.
Halmstad: 035-15 31 00, halmstad (at) amberadvokater.se
Hässleholm/Älmhult: 0451-710 400, hassleholm (at) amberadvokater.se
Jönköping: 036-30 59 80, jonkoping (at) amberadvokater.se
Karlskrona: 0455-34 11 00, 0370-37 87 70, karlskrona (at) amberadvokater.se
Kristianstad: 044-710 40, kristianstad (at) amberadvokater.se
Värnamo: 0370-37 87 70, varnamo (at) amberadvokater.se

 

Offentlig auktion lantbruksfastighet med bostadshus

$
0
0

OFFENTLIG AUKTION
Lantbruksfastighet med bostadshus
Horsakulla 5 i Lönashult

Göta hovrätt har i beslut från den 14 december 2018 beslutat
att fastigheten Alvesta Horskulla 1:22 med adress Horsakulla
5, 342 53 Lönashult, för delägarnas gemensamma
räkning ska bjudas ut till försäljning på offentlig auktion och
därvid förordnat undertecknad att i egenskap av god man
ombesörja auktionen, fördela köpeskillingen samt utfärda
köpebrev.
Mot denna bakgrund får jag meddela att fastigheten Alvesta
Horsakulla 1:22 kommer att försäljas på offentlig auktion
onsdagen den 23 maj 2019 kl.14:00 på Amber Advokater,
Södra Parkgatan 4 i Älmhult. För auktionen gäller följande
villkor:
• Försäljning sker till högstbjudande dock lägst
2 425 000 kronor.
• Köparen ska i samband med auktionen erlägga en
handpenning om 10 procent av köpeskillingen.
• Slutlig köpeskilling ska erläggas inom en månad från
auktionstillfället.

Fastighetsbeskrivning med uppgift om visning erhålles efter
kontakt med jur kand Anna Remgård 0451-71 04 02 eller
undertecknad god man enligt nedan.
Håkan Molander, advokat, tel 0451-71 04 01.

Nu är epoken Läreda Mekan slut – ett år efter konkursen

$
0
0

När VA-Automotive-koncernen gick i konkurs för ett år sedan blev många besvikna. Bland de sex företagen som gick omkull fanns VA Components, som i olika skepnader funnits i Hässleholm sedan 1957, bland annat under det kända namnet Läreda Mekan. Konkursförvaltaren Niklas Sigesgård och hans team har jobbat hårt för att rädda så mycket som möjligt i de drabbade bolagen. Den 30 april stänger Läreda Mekan för alltid.

Ibland går det inte att undvika att ett företag går i konkurs. När det sker utses en konkursförvaltare av tingsrätten. För Niklas Sigesgård som utsågs till konkursförvaltare för VA Automotivekoncernen var uppdraget att så långt det var möjligt rädda de värden som kunde räddas och sälja det som gick att sälja, för att kunna betala de skulder som det konkursdrabbade företaget hade. Niklas Sigesgårds uppdrag i VA-automotivekoncernen har helt enkelt varit att leda avvecklingen så affärsmässigt som möjligt i de olika bolagen. För de sex bolagen i koncernen ser framtiden olika ut. Medan VA Components och VA Tooling i Tyringe (tidigare Swepart Verktyg) läggs ner, har andra delar, t.ex. VA Tooling i Dalstorp och VA Enginering sålts och drivs vidare i ny regi. Som konkursförvaltare har Niklas också sett till att de anställda som fått gå, får ut lön enligt den lönegaranti som staten ger.

Ett års produktion trots konkursen
Asko Rönkkö arbetade som produktionschef på VA Components och har tillsammans med platschefen Håkan Nilsson skött den dagliga produktionen i fabriken fram till dess stängning. Det har varit en speciell tid för Asko Rönkkö och medarbetarna i Hässleholm. Det vanligaste är att ett företag som går i konkurs stänger all verksamhet inom en månad efter konkursbudet. I det här fallet har man drivit vidare produktionen i nästan ett år.

Asko Rönkkö

Asko Rönkkö har tillsammans Med Håkan Nilsson drivit fabriken under det senaste året.

– När konkursbeskedet kom i maj 2018 tog det inte lång tid innan produktionen var på banan igen, säger Asko Rönkkö, för kunderna, det vill säga Volvo Lastvagnar, Volvo personvagnar och Scania, behövde det vi producerar till sina befintliga fordonsmodeller. Att flytta en sådan här produktion hade inte varit möjligt på så kort tid. Det tar tid att flytta en tillverkande industri. Den stora utmaningen i början var att få leverantörernas förtroende igen, så att vi hade material att jobba med.
Ett 50-tal av de drygt 80 anställda har kunnat arbeta kvar för att säkra leveranserna. Efter hand har styrkan minskat till ca 20 personer. Under året har 1,3 miljoner artiklar producerats.
– Medarbetarna har jobbat fantastiskt bra, säger Asko. De har varit en hörnsten för att få detta att fungera. Samtidigt har alla vetat, att senast den 30 april tar det slut.
Men nu har den sista detaljen passerat monteringen i fabriken. Lagerhyllorna gapar tomma sånär som på några pallar som ska förslutas för att rulla ut till kunderna. Tystnaden i lokalerna sprider sig. Stämningen som varit positiv hela året, byts till vemod.

79 år på Läreda Mekan
Ingela Liljeroth och Christer Lind har jobbat på VA Components i sammanlagt 79 år. Kollegorna från skiftet som ska gå hem kramar om varandra innan de skiljs åt.
– Det är vemodigt, väldigt vemodigt säger Ingela Liljeroth, som jobbat på Läreda Mekan i nästan 40 år. Det är tungt att veta att man inte ska komma tillbaka hit och träffa alla jobbarkompisar igen. Jag har trivts så bra här och jobbet har utvecklats över åren.

Christer Lind och Ingela Liljeroth

Christer Lind och Ingela Liljeroth har tillsammans arbetat 79 år på Läreda Mekan, eller VA Components som det hetat de senaste åren.

Christer Lind började en gång på pressavdelningen som 18-åring, men har sedan framför allt jobbat med kvalitetssäkringen. Medan det från början handlade om manuella mätningar ute i fabriken, så har det de senaste åren allt mer handlat om automatiserade processer.

Varken Ingela eller Christer har någonsin varit arbetslösa och har svårt att se sig själva i den situationen. Ingela sade tidigt att hon skulle vara med hela vägen, tills fabriken stängs. Hon ska just göra sista skiftet. Inte bara sitt eget, utan fabrikens.
– Jag är en arbetsmyra säger Ingela med eftertryck. Men jag tror att jag har åldern emot mig. Jag hoppas det finns någon som vågar anställa mig. Jag vill jobba och har knappt varit borta från jobbet någon enda dag under mina drygt 39 år här.

Marie Nilsson. Foto: Lasse Toxi
Marie Nilsson monterade den absolut sista styrkolonnen till Scanias lastbilar i fabriken. Hon och kollegorna på skiftet konstaterar att det känns tomt nu när det är dags att gå hem för sista gången. Foto_Lasse Toxi.

Många har fått nytt jobb
Man befarande i början av perioden att personalomsättningen skulle vara stor, men så har det inte blivit. Medarbetarna har stannat kvar till sista dagen.
– Det har fallit sig så att anställda har hittat andra jobb i en takt som passat tillverkningen hos oss, säger Asko Rönkkö. Fördelen med att företaget har drivits vidare så här länge efter konkursen är att inte alla är arbetslösa samtidigt och söker samma jobb. Men visst finns det också några som ännu inte vet vad som väntar runt hörnet.
Ledningen har gjort vad man kan för att stötta dem som söker nya jobb. Allt från att ge ledigt för att gå på intervjuer till att vara referens och att snabbt släppa vidare den medarbetare som fått nytt jobb.
– Flera anställda har passat på att göra något som de drömt om länge, men inte riktigt tagit tag i tidigare, säger Asko Rönkkö. Såsom att börja studera eller byta bransch. Konkursen har hjälpt dem, tvingat dem, att fatta beslutet.

Logistikbranschen växer
Swepart Verktyg och Läreda Mekan har haft stort symbolvärde för Hässleholm som industristad. Som mest hade Läreda Mekan närmare 600 anställda. Nu är det magrare på industrisidan i Hässleholm, medan logistikbranschen utvecklas allt mer i staden. Många gamla tillverkningsindustrier blir lagerhotell. Så blir det troligen även med Läreda Mekans lokaler som köpts av Autoporten. Under våren och sommaren kommer alla maskiner att säljas på nätauktion.
– Det är lite sorgligt, säger Asko Rönkkö, för det har funnits en lång tradition av tillverkning av stora volymer här i Hässleholm. Företagen som levererar till fordonsindustrin är få nu.

Positivt för fordringsägarna
– Nu när fabriken stänger, ser det ljust ut för fordringsägarna. De kommer få bra utdelning i den här konkursen, menar Niklas Sigesgård, men betonar vi får veta först till hösten när alla fakturor är betalda och alla skulder är kända vilka belopp det handlar om.

Niklas-1388_700x500
Niklas Sigesgård tycker att det ser ljust ut för fordringsägarna i konkursen. Exakt hur stor utdelningen blir vet han dock först till hösten.

Niklas Sigesgård säger att det är bra att företagen har kunnat hanteras från Hässleholm eftersom förvaltningen blir bättre och mer effektiv när man kan finnas på plats med kort varsel.
– En konkursförvaltare från Stockholm hade inte kunnat vara på plats inom fem minuter för att ta hand om olika frågeställningar och prata med personalen, säger han.
Amber Advokater har dessutom kontor på flera orter i södra Sverige, vilket har passat bra eftersom VA Toolings anläggning i Dalstorp (Lidhs Verktygsindustri), har kunnat hanteras av konkursförvaltaren Bertil Stridh från Ambers kontor i Värnamo. Och nästan alla kontor har fått hjälpa till med lönegarantiarbetet.
– Så även om vårt kontor i Hässleholm är förhållandevis litet så kan vi lösa stora komplexa uppdrag, säger Niklas Sigesgård som till vardags är advokat på Amber Advokater i Hässleholm.

IT-produkten Compuverde såld till börsnoterat amerikanskt bolag i Silicon Valley

$
0
0

Karlskronaföretaget Compuverde AB har sålts till det amerikanska börsnoterade bolaget Pure Storage Inc.
– Det har varit en spännande resa och vi är glada över att ansluta till gänget, säger en av grundarna och vd:n Stefan Bernbo.

Amber Advokater i Karlskrona har genom Magnus Lindsten, Eleonor Hultberg, Lisa Danielsson och Tobias Petersson, tillsammans med Fredrik Leijonhielm från Leijonhielm & Partners Bolagsjuridik AB och finansielle rådgivaren Thomas Almqvist representerat grundarna till IT-produkten Compuverde vid försäljningen av Compuverde AB.

Compuverde AB har sitt säte i Karlskrona och är specialiserad på lagring av data med kunder i hela världen. Pure Storage Inc., med huvudkontor i Kalifornien, uppges ha omsatt drygt 10 miljarder kronor 2017 och har totalt 2 300 anställda.

Läs mer om företaget och försäljningen i Sydöstrans artikel!

Två nyblivna advokater på Amber Advokater – så här säger de om rollen

$
0
0

Idag den 9 maj fick både Jönköping och Karlskrona nya advokater. Det är Robert Attesjö och Eleonor Hultberg som tagit sig genom nålsögat hos Sveriges Advokatsamfund. Eleonor blir dessutom Karlskronas yngsta advokat. Men vad är det egentligen för skillnad mellan en vanlig jurist och en advokat? Och hur har rollen utvecklats de senaste decennierna?

Robert Attesjö

– Advokattiteln är en slags kvalitetsstämpel kan man säga, berättar Robert. Titeln är skyddad i lag och Advokatsamfundet är noggranna i sina prov och utvärderingar. När du blir advokat så förbinder du dig att följa det vi kallar god advokatsed. Det innebär bland annat lojalitet mot klienten, oberoende, frihet från intressekonflikter och tystnadsplikt. Det behöver inte en jurist som inte är advokat förhålla sig till. Dessutom omfattas advokater av ett försäkringsskydd som en extra trygghet för klienten. Om, mot förmodan, något skulle gå fel längs vägen.

För att bli advokat måste man bland annat ha jobbat som jurist i tre år. Man ska gå en rad utbildningar i Advokatsamfundets regi och slutligen avlägga muntliga och skriftliga prov. Samfundet kollar också att man inte har problem med ekonomin eller finns i brottsregistret. Allt detta har Robert och Eleonor gått igenom parallellt med sitt dagliga arbete som biträdande jurister på Amber Advokater.

Både Robert och Eleonor konstaterar att advokatrollen förändras. Samhället har utvecklats i snabbt de senaste 20 åren, inte minst tack vare digitaliseringen. Advokatrollen har förändrats i takt med den utvecklingen.

En förtroendebransch

Som advokat är det viktigt att skapa ett förtroende hos klienten. Man är ofta inne på känsliga frågor som betyder mycket. Att bygga förtroende tar tid.

Eleonor Hultberg

– Men idag går allt så fort, säger Eleonor. Man ska svara på en gång på inspel från olika parter och helst också finnas tillgänglig hela tiden för både klienter och domstolar. Det är definitivt en utmaning att få med alla aspekter när information rör sig så snabbt.

Mer nischade advokater

Tidigare var det vanligt att man hade en advokat som löste alla frågeställningar. Idag är advokaterna mer nischade. Det är vanligt att man specialiserar sig på antingen familjejuridik och frågor som rör privatpersonen eller olika typer av affärsjuridik. På Amber Advokater finns jurister med alla olika inriktningar. Det menar Robert är en styrka, eftersom företagare ofta har även privata, juridiska frågor.

Vad säger ni om synen på advokater som väldigt konservativa?

– Som jurister lever vi bland lagar och förordningar som ibland har flera hundra år på nacken och de ändras inte i en handvändning, säger Robert. Det skulle skapa otrygghet i samhället. Det kan göra att vi också ses som konservativa. Men jag tror nog att vi advokater har olika personligheter precis som folk i övrigt, menar han och Eleonor instämmer.

– Juridiken är mycket mer avvägningar och bedömningar än man kan tro, avslöjar Robert. Trots alla paragrafer. Det är inspirerande att hitta de bästa vägarna framåt utifrån olika klienters situation och behov, menar han.

Både Eleonor Hultberg och Robert Attesjö har affärsjuridiken som huvudfokus. Att jobba med olika typer av företag, från enmansföretag till koncerner, och hitta de bästa vägarna framåt tycker båda är inspirerande.

 

VIDEO: Eleonor Hultberg – nybliven advokat om rollens utveckling

$
0
0

Eleonor Hultberg kan nu kalla sig Karlskronas yngsta advokat. I denna video berättar hon om varför hon blev advokat och hur hon ser att advokatrollen har förändrats de senaste åren.


Riksdagen har beslutat om nya skatteregler för generationsskifte

$
0
0

Lisa Danielsson

Regeringen lämnade tidigare i år förslag till ändringar av de s.k. 3:12-reglerna i syfte att underlätta generationsskifte mellan närstående i fåmansföretag. Riksdagen har nu godtagit regeringens förslag och reglerna träder i kraft den 1 juli 2019.

Med de regler som gäller idag kan skatten bli högre när en ägare överlåter sitt fåmansföretag till en närstående, än om hen hade överlåtit företaget till en utomstående. De nya reglerna innebär i princip att överlåtelse av ett fåmansföretag till närstående ska omfattas av samma beskattningskonsekvenser som överlåtelser till externa köpare. Detta genom ett undantag från bestämmelsen om samma eller likartad verksamhet

– Lagändringen är ett steg i rätt riktning, då det bör vara samma skatteregler som gäller oavsett om man som ägare överlåter sitt fåmansföretag inom eller utom familjen, säger Lisa Danielsson, skattejurist i Karlskrona och fortsätter: Ändringen är dessutom en förutsättning för att fler familjeföretag ska kunna fortsätta att drivas inom familjen av nästa generation företagare.

Lagändringen innebär dock inte att reglerna blir mindre krångliga att tillämpa då det även framöver ställs långtgående krav på säljaren. Det är därmed fortfarande lika viktigt för ett familjeföretag att planera sitt generationsskifte i god tid.

Förenklat innebär de nya reglerna att aktier i ett så kallat karensbolag/trädabolag ska upphöra att vara kvalificerade efter fem års karens, under förutsättning att verksamheten drivs vidare av någon annan närstående än delägaren eller dennes make/maka. Den nya delägaren, eller en annan närstående än den som ska ta över verksamheten, måste dessutom ha varit verksam i betydande omfattning i företaget under minst fem av sju år före överlåtelsen. Tidigare ägare får varken direkt eller indirekt fortsätta att äga aktier i det företag som ska driva verksamheten vidare.

Effekten med lagändringen är att överlåtelsen kan komma att beskattas med en skattesats om 25 procent jämfört med nuvarande beskattning som sker i både inkomstslaget kapital och i tjänst.

VIDEO: Robert Attesjö om skillnaden mellan en jurist och en advokat

$
0
0

Jönköping har fått en ny advokat. Det är Robert Attesjö som tagit sig genom nålsögat hos Sveriges Advokatsamfund och nu kan kalla sig advokat. Men vad är det egentligen för skillnad mellan en jurist och en advokat? Robert förklarar.

Fastighet till salu

$
0
0

Fastigheten Osby Tommahult 1:35

För dödsbos räkning försäljes fastigheten Osby Tommahult 1:35 med adress Tommahult 773,
283 93 Lönsboda.

Fastigheten är bebyggd med friliggande enbostadshus uppfört troligen 1909 och är i behov av renovering. Fastigheten omfattar 1 409 kvm.

Närmare upplysningar kan lämnas av boutredningsmannen advokat Håkan Molander
Amber Advokater
Frykholmsgatan 4
281 31 Hässleholm
Tel 0451-71 04 00

Karta Osby Tommahult 1:35

Fastighetsinfo Osby Tommahult 1:35

Bild 5 Jörmalms dbo Bild 1 Jörmalms dbo Bild 2 Jörmalms dbo Bild 3 Jörmalms dbo Bild 4 Jörnmalms dbo

5 tips till dig som driver aktiebolag (video)

$
0
0

Varje år startas tusentals nya företag i Sverige och en stor del av dessa är aktiebolag. Här delar Karin Höjman, biträdande jurist på Amber Advokater i Halmstad, med sig av några tips till dig som driver aktiebolag, oavsett om ditt aktiebolag är nystartat eller ett äldre företag.

Kontakta oss på Amber Advokater om du vill ha fler råd gällande ditt företag! Du hittar telefonnumren till våra kontor under fliken Kontor.

Håll koll på arbetstillståndet när du anställer

$
0
0

Håll koll på arbetstillståndet när du har utländsk arbetskraft

På senare tid har man kunnat läsa om flera fall där utländska personer som har jobb i svenska företag råkar ut för att de måste lämna Sverige. Trots att företaget de jobbar för skriker efter kompetensen och behöver arbetskraften. Hur är detta möjligt? Robert Attesjö, jurist och expert inom arbetstillstånd, ger här några förklaringar och tips.  

Det gäller att ha full koll på bestämmelserna för arbetstillstånd. Både när man anställer utländsk arbetskraft och när ett anställningsavtal ska förlängas.
– Ett enda snedsteg från arbetsgivaren kan leda till att arbetstillståndet inte förlängs, varnar Robert Attesjö. Därför är det viktigt att ha koll på allt från att semester tas ut på rätt sätt till att lönenivån håller sig över minimumnivån.

När du ska anställa ska du tänka på:
Lönen: Lönen ska vara minst 13 000 kronor i månaden.
Anställningsvillkoren: Lön, försäkringsskydd och andra förmåner får inte vara sämre än de villkor som gäller i svenska kollektivavtal eller branschpraxis.
Semester: Bestämmelserna i semesterlagen gäller även här. Man måste till exempel ta ut lediga dagar och kan inte ta ut all semester i pengar.
Annonsera: Tjänsten ska annonseras i Sverige och inom EU i minst tio dagar. Det gör man till exempel genom Arbetsförmedlingen.
Facket ska få yttra sig: Låt den fackliga organisationen få yttra sig om det tänkta anställningsavtalet. Särskilt arbetsvillkoren brukar vara av stort intresse för facket.

När ett arbetstillstånd ska förlängas:
Tänk på att försörjningsnivån (lönen) och anställningsvillkoren i övrigt måste uppfylla kraven under hela den gångna tillståndsperioden. Även små avsteg från bestämmelserna kan leda till att den anställde måsta avsluta sin anställning och i värsta fall måste hela familjen lämna landet eftersom rätten att vistas i landet går förlorad. Det kan vara en utmaning för tillverkande företag att hitta rätt kompetens. Ofta är arbetsgivaren ett mindre företag och förlusten av kompetent arbetskraft blir kännbart direkt.

 

Kontakta Robert Attesjö

Om du som företagare behöver hjälp med en nyanställning eller förlängning av ett arbetstillstånd är du välkommen att kontakta Robert Attesjö på Amber Advokater i Jönköping.
robert.attesjo(@)amberadvokater.se, tel 036-30 59 89.

Du är förstås välkommen att kontakta oss på våra andra kontor också. Vi finns på sju orter i södra Sverige! Du hittar telefonnummer och mail under menyn ”Kontor”.

 

Viewing all 217 articles
Browse latest View live